Bye bye Kenmare, hello Connemara - Reisverslag uit Dublin, Ierland van John en Ineke Arts - WaarBenJij.nu Bye bye Kenmare, hello Connemara - Reisverslag uit Dublin, Ierland van John en Ineke Arts - WaarBenJij.nu

Bye bye Kenmare, hello Connemara

Door: Ineke en John

Blijf op de hoogte en volg John en Ineke

31 Juli 2011 | Ierland, Dublin

Gisterochtend hebben we ons boeltje ingepakt en ons geweldige onderkomen in Kenmare verlaten voor het reisje naar Connemara. Dit is een gebied dat in boekjes omschreven staat als een van de hoogtepunten van Ierland. We zullen het gaan zien... Maar eerst hadden we nog de trip daar naar toe. Een kleine omweg had ik daarvoor wel ingepland. Deze moest ons leiden langs de Cliffs of Moher, een hooggewaardeerde toeristische attractie hier. We hebben gekozen voor een binnendoorweg, altijd leuker dan de grote doorgaande weg. Dit hield wel een oversteek per veerpont in om van het ene schiereiland naar het andere te komen. Maar we hadden mazzel: we waren zo ongeveer de laatste auto die er op kon en vertrokken meteen. Geen wachttijd en 20 minuten later waren we al aan de overkant. Het was inmiddels wel al wat gaan miezeren, wat natuurlijk het zicht niet ten goede komt bij het zien van de Cliffs. Op de plaats van bestemming was het wel weer droog, maar nog zwaar bewolkt. Deze attractie is commercieel flink uitgebuit, maar desondanks toch zeer de moeite waard. De kliffen zijn inderdaad indrukwekkend en mooi om te zien. Volgens de boekjes moeten er ook papegaaiduikers voorkomen, maar die hebben zich aan ons niet vertoond. Na ons verbaasd te hebben over de verbodsborden, die door vrijwel iedereen volslagen genegeerd worden, hebben we ons reisje voortgezet richting Connemara. We verblijven daar in een B&B, in de buurt van het stadje Clifden.
Vanochtend voorspelde het weer niet veel goeds. Daarom besloten we maar per auto dwars door het Connemara-gebied te toeren over de enige weg die daar loopt. Met een full Irisch breakfast achter de kiezen moet het lukken het Ierse weer te doorstaan.
Connemara is een geweldig, indrukwekkend landschap wat past in een rijtje van onherbergzame gebieden als Death Valley. Het is absoluut boomloos, veel gras (dus ook schapen), heel veel kleine meertjes, rotsachtig en heuvelachtig. Er woont werkelijk helemaal niemand (het dunbevolkste gebied van Ierland). Stel je daarbij voor dat wij er waren toen het flink waaide, de miezerregen met vlagen over het landschap waaide en het plaatje is compleet. Op mij heeft het een geweldige indruk gemaakt. Echt wandelen is er niet mogelijk, maar op verschillende plekken vanuit je auto even een uitstapje maken is zeer de moeite waard.
's Middags was het weer compleet omgeslagen en werd het zowaar zonnig en warm. We hebben van die gelegenheid gebruik gemaakt om lange tijd op een strand te genieten van alle strandtafereeltjes die zich daar afspelen. Aangezien hier in Ierland nu de zomervakanties beginnen komen de Ieren nu in vol zomertenue tevoorschijn, leuk om te zien. Wat ook erg leuk is, is om op alle schiereilandjes en uitsteeksels de landsuiteinden te bezoeken. Het vraagt soms wat ingewikkeld gemanoevreer over de zeer smalle weggetjes, maar dan heb je ook wat. Deze landpunten zijn stuk voor stuk sensationeel mooi. Eén van die punten hebben we 's avonds, na het eten, nog een keer bezocht om daar te genieten van een mooie zonsondergang.