'n Oude abdij, prachtwandeling en de Slieve League
Door: Ineke en John
Blijf op de hoogte en volg John en Ineke
03 Augustus 2011 | Ierland, Donegal
Vanochtend werden we gewekt door een heerlijk zonnetje, dus een leuke wandeling is dan nooit weg. Een heerlijk ontbijt voorzag ons van de nodige energie daarvoor. We hadden een route uitgestippeld in de hoop onderweg een goede wandelplek te vinden. We waren net 1 km. weg toen we door iemand gevraagd werden of wij wisten waar de waterval was, hier in de buurt. Op de gedetailleerde kaard van het B&B zagen we inderdaad de waterval. Voor ons ook een reden om die te zoeken. Dankzij de kaart hadden we deze ook vrij snel gevonden, althans de wandelroute er naar toe. Al snel werden we gevolgd door de mevrouw die ons de weg had gevraagd. We zijn met z'n drieën aan de wandeltocht van ongeveer 2 uur begonnen. Onze medewandelaarster bleek een zuid-duitse mevrouw te zijn, die inmiddels al 7 jaar in Ierland woonde en die ons dus ook veel kon vertellen over het land, in velerlei opzichten. Bijvoorbeeld, dat de gezondheidszorg hier helemaal niet goed geregeld is, iets wat ons wel verbaasde. De wandeling zelf was overigens geweldig. Gelukkig was het al een paar dagen droog, anders was het wel heel erg drassig geweest. Prachtige vergezichten en uiteindelijk een erg mooie, grote waterval en meerdere kleintjes.
Na de wandeling was er nog tijd genoeg over (we waren al vroeg op pad) om onze weg te vervolgen naar de Slieve League Cliffs. Volgens de boekjes met ruim 600 m. de hoogste kliffen van Europa. De bekendheid is echter wat minder dan die van de Cliffs of Moher,omdat ze minder makkelijk bereikbaar zijn (lees: commercieel minder interessant). Hoe dan ook: ze waren geweldig! Op enkele plaatsen kon je, waar de kliffen nog niet zo hoog waren, via de rotsplateaus (over elkaar heen geschoven platen, zo leek het wel)tot aan het water lopen. Omdat het eb was, stond het water nu zeker 6 meter lager dan bij vloed, wat te zien was aan de kleurverschillen tegen de rotsen. Nu kon je dus over de verschillende lagen lopen, die bij vloed ver onder water staan. Hier waren ook prachtige grotten ontstaan, met erg kleurrijke wanden. Kortom: spectaculair mooi. Dit gold ook voor het gebied waar de kliffen op z'n hoogst zijn. De terugweg naar ons B&B voerde ons over een mooie pas.
Morgen zullen we, via een omweg naar Belfast doorrijden, 'n intrigerende stad, verwacht ik.